PARTNEREINK


A síelés 10 alapszabálya

A síoktató alapvető feladata a sípályán való közlekedés szabályainak ismertetése, tudatosítása és következetes betartatása. A közlekedési és viselkedési szabályokhoz való alkalmazkodás nagymértékben csökkenti a balesetek előfordulását. Ha mégis bekövetkezik a sérülés, akkor a sípályarendészet e szabályok elemzésével hoz döntést a baleset okozójának felelősségéről. Az esetleges későbbi jogi és kártérítési eljárások során szintén a FIS 10 pontjai a meghatározók.

1. A sízőtársak iránti tisztelet:

sikresz_01.jpg Ügyelj rá, hogy a pályán ne veszélyeztesd a többi sízőt, se viselkedéssel, se felszereléssel!

2. A sí feletti uralom:

sikresz_02.jpg Soha ne veszítsd el uralmad a síléc felett! Sebességed megválasztásával vedd figyelembe a tudásszintedet, az időjárási és hóviszonyokat, valamint a pálya forgalmát!

3. Az útvonal megválasztása:

sikresz_03.jpg Mindig úgy válaszd meg az útvonaladat a pályán, hogy az előtted sízőket ne veszélyeztesd!

4. Kerülés:

sikresz_04.jpg Sízőtársad kikerülheted felülről, alulról, jobbról és balról egyaránt, de arra mindig hagyj elegendő helyet arra az esetre, ha netán váratlan mozdulatot tenne!

5. Becsatlakozás és újraindulás:

sikresz_05.jpg Ha oldalról érkezel egy jelölt pályára, vagy megállás után újraindulsz, nézz körül, bizonyosodj meg róla, hogy nem veszélyezteted egyetlen sízőtársadat sem!

6. Álldogálás a pályán:

sikresz_06.jpg Hacsak nem feltétlenül szükséges, ne állj meg a pálya keskeny, illetve nem jól belátható részein! Ha elestél, szedelőzködj össze, amilyen gyorsan csak tudsz!

7. Gyaloglás a pályán:

sikresz_07.jpg Akár felfelé, akár lefelé gyalogolsz, a pálya szélén menj és ügyelj rá, nehogy felszereléseddel vagy viselkedéseddel veszélyeztesd a sízőket!

8. A jelzések tiszteletben tartása:

sikresz_08.jpg Mindig vedd figyelembe az időjárási-, a talaj- és hóviszonyokra vonatkozó információkat! Figyelj a pályán és környékén látható jelekre és jelzésekre!

 

9. Segítségnyújtás:

sikresz_09.jpg Ha baleset történik, minden síző köteles segítséget nyújtani! Akár okozója, akár tanúja vagy a balesetnek, igyekezz segíteni! Súlyosabb sérülés esetén értesíteni kell a hegymentőket, Ők pontosan tudják, mi a teendő!

10. Személyazonosság igazolása:

sikresz_10.jpg Akár okozója, akár tanúja vagy egy balesetnek, meg kell adnod nevedet, címedet a hegyi mentőknek és válaszolnod kell a kérdéseikre!

Forrás: Hungarian Ski Academy

 
[ MONTANA SPORT - 2006]