PARTNEREINK

 

BukósisakMiért szükséges a bukósisak a sípályákon?

A carvinglécek elterjedésével, a snowboard térhódításával sajnos együtt jár az a kockázat hogy mind gyakoribbak a  fejsérülések a sípályákon. A  könnyebb kanyartechnika,nagyobb utazósebesség számtalan ütközést eredményez, a síbalesetek száma az utóbbi években megsokszorozódott. Eséseknél, ütközéseknél leggyakrabban - ha nem a térdünk – akkor a vállunk,de inkább a fejünk csapódik a hónak vagy sokszor valami kemény tárgynak: kőnek, fának a másik fél sífelszerelésének. A fejsérülés bukósisakkal, nagy bizonyossággal megelőzhető.
A balesetek szempontjából, különös figyelemmel az ütközéses, elsodrásos esetekre, legvédtelenebbek a gyermekek, akiket kis termetük, könnyű súlyuk miatt elsodornak a figyelmetlen száguldozók.
A sisak - amelynek használata Olaszországban 2005. január 1.-től 14 éves kor alatt kötelező - egyre inkább elengedhetetlen és kötelező kellékké, felszerelési tárggyá válik a sípályákon.  A gyermekkorban bekövetkező súlyosabb síbalesetek között toronymagasan vezetnek a különféle fejsérülések. Ezt megelőzendő mindenképpen vásároljunk, vagy béreljünk gyermekeinknek bukósisakot!
Felnőttek se szégyelljék viselni a siakot, a versenyzők e nélkül ki sem mennek a pályára! Kölcsönzésnél, de főleg vásárlásnál az ár miatt is fontos tudnunk, hogy milyen szempontok szerint válasszunk a választhatóból.

Milyen méretet válasszunk?

A szükséges bukósisak méret meghatározása egyszerű. Egy mérőszalaggal mérjük meg fejünk kerületét a szemöldök és a fül fölött, és a mért centiméter szám lesz a szükséges sisak mérete.  Többféle gyártó, többféle sisakjából többféle forma létezik, ezért vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk fel a sisakot. Érdemes több sisakot is felpróbálni, hogy megtaláljuk a fejformánknak leginkább megfelelő fazont. Fontos megvizsgálni vagy információt kérni pl. az állíthatóságáról. A bukósisak  akkor jó, ha sem nem szorít sem nem lötyög, pontosan illeszkedik a fejünkre. Gyermekek számára sem érdemes a kelleténél nagyobb méretet vásárolni, mert ha mozog benne a feje, akkor a sisak nem biztonságos.  Fontos odafigyelni a sisak megfelelő becsatolására is. Felnőtteknél úgy a kölcsönzésnél, mint a vásárlásnál vigyük magunkkal a hószemüvegünket és azzal együtt próbáljunk! Fontos szempont lehet, hogy együttes használatukkor a legkisebb "szabad " felület maradjon ki a sisak és a hószemüveg között.
Semmi nem lehet drága ha a gyerekünkről van szó! Saját magunkra gondolva, ne felejtsük valakinek fel is kell nevelni a gyerekeket!

 

 

 
[ MONTANA SPORT - 2006]