PARTNEREINK

 

Mi is az a "carving"?


A snowboard térhódítása  valamint a gyártók félelme a síléceladás visszaesésétől plusz a  fejlesztés együttesen szülték meg a középen relative  keskeny, elől és hátul szélesebb„piskóta” alakú síket, melyek az ezredforduló elött pár évvel betörtek a piacra és ott is maradtak.
Ami mindenkinek jó az senkinek sem jó. 1996 után megjelenő lécekre a nagy túlzások voltak a jellemzőek. A gyártók többféle célú és méretű sít dobtak a piacra. A Kaestle első carving síjei pl. mindösszesen 2, azaz kettő méretben készültek.
Több mint 10 éve carving síkkel síelünk (bár nem mindenki carvingol) és a kezdők vagy tapogatózók részére valami minimális támpontokat illő lenne megfogalmazni.
Egyre nehezebb az eligazodás, a gyártók sok esetben évente változtatott „sícsalád” nevei között. Ma már nincsenek megjelölések, csak ajánlások. De igencsak kösse fel a gatyáját az, aki maga maga akarja eldönteni, hogy melyik síléc való neki. Mert pl. kezdőknek valóból mindjárt ajánlanak cca. 8 félét, pluszban természetesen még ott van a női vonal is.
Így megpróbálunk itt valami egyszerű kapaszkodót összegyűjteni, amely támpontokat adhat a vásárlásnál vagy a helyes kölcsönzői választásnál.

A síléc hosszára csak nagyon általános iránymutatás létezik, átlagban mintegy 10 cm-rel rövidebbet válasszunk a hagyományos síléceinknél. Egyes gyártók ajánlást mellékelnek termékeikhez, megkönnyítve a választást. A legegyszerűbb azonban szakember tanácsát kérni, aki az alábbi szempontok figyelembe vételével segít a megfelelő felszerelés összeállításában.
A síléc hossza függ: a testmagasságtól, sízés módjától, sítudástól, kondíciótól, síelő nemétől, életkortól és súlytól, foglalkozástól, leánykori névtől. :)


Fantázia megnevezések:

Tudnunk kell, hogy az itt felsorolt nevek a hőskor megnevezései, mindamellett jól mutatják az eredeti elgondolást amely mára elveszni látszik.

- „easy carving”: (könnyen irányítható,könnyen kanyarodó, a súlya sem sok) ezeket a síléceket a beavatatlan szem nehezen tudja megkülönböztetni a hagyományos sílécektől, mivel a léc eleje és hátulja szélesebb mint a hagyományos síléceké  de a különbség csak nehezen észrevehető. Nem annyira  „piskóták„. Többnyire kezdő síelőknek ajánlják, illetve azoknak akik eddig hagyományos síléccel síeltek és szeretnének váltani. Ebbe a csoportba tartoznak még a nyugodt, lassú tempójú sielők is.


Rádiusz: 18 – 28 m. ( Nevezték még procarvingnak, belépőcarvingnak is)


- „allround carvingok”: (általános) gyakorlott, jól síelők síléctípusa, amelyeket könnyű irányítani és a hagyományos technikával síelők is előszeretettel használják, mivel könnyeb kanyarodást tesz lehetővé kisebb erőfeszítéssel.Sízés szempontjából nem jelent feltétlen „carvingolást „.


Rádiusz: 16 – 24 m.


- „race carving”: (versenylécek, un. polgári versenysík, amelyek kinézetükben, matricázásukban szinte kiköpött másuk a versenysíknek) igen jól és tempósan síelőknek, versenyzőknek ajánlott óriásműlesikló, super-G (általában SG megjelölésű) versenysík, továbbá a versenyzésben használt parallel-slalom sík.


Rádiusz: 24 – 28 m.


- „extrem – fun carving”: a síbot nélküli, snowboard jellegű fekvő síeléshez, illetve azoknak, akik a már jól bevált, megszokott technikájukat olykor-olykor fel akarják váltani valami teljesen szokatlannal.


Rádiusz: 8 – 12 m.


- „Big Foot vagy Snowblade”: (hókorcsolyák) az egysoros görkorcsolyához hasonló mozgáshoz és a carving síelés alapjainak elsajátításához ( mindkét sí középen terheléses ).


Rádiusz: 3 – 8 m.


- „terep – cross carving”: pályán kívüli mélyhósízéshez, túrázáshoz, telemarkhoz (sítúrázáshoz, telemarkhoz sok esetben alpesi síket használnak, de van kifejezetten túrázáshoz gyártott sícsalád is).


Rádiusz: 15 – 25 m.


Valamennyi carving síre jellemző, hogy elengedhetetlen kelléke a kötést kisebb-nagyobb mértékü emelését biztosító platni használata
(pár éve alapszínten megjelentek az un. integrált platnik).
Ez fontos, hiszen az ív húzásakor ha megfelelően megdöntjük a síléceket hogy élükre kerüljenek, velük együtt a sícipő ívbelső oldali csattjai leérhetnek  a talajra, melynek eredményeként a kantni (a síléc „oldaléle”) elemelkedik a hótól,  megszűnik az élezés. A síző alól „eltűnik a talaj”, szinte kirúgja maga alól a léceket és elfekszik a hóban.

Értelemszerűen a sí rádiuszának csökkenésével egyenes arányban növekszik a platni magassága, ezáltal a síelőnek a sí éléhez viszonyított állómagassága. Érdemes még talán egy gondolat erejéig arra is kitérni, hogy minél magasabban van a súlypontunk annál kisebb szögalatti elmozdulás „állítja élére" a sít.

Az emelő platni: első számú és legfontosabb funkciója megakadályozni a sícipő csattjainak „leakadását „.  

További fontos funkciói:
- „felélezés” segítése, magasabbról kisebb térddöntéssel is már „harap” a sí
- segíti az élváltás határozott, tiszta kivitelezését
- rezgéscsillapító hatás, ezzel kímélik a térd és a láb izületeit

A hagyományos sítechnikához képest a carving-technikát a határozott, tisztán élen történő kanyarodás, az egzakt élváltás, illetve a kanyarban való bedőlés jellemzi. Az ív tisztán éleken történő húzása közben a sílécek hasonló nyomot hagynak a hóban, mint egy korcsolya a jégen.

Kinek ajánlott a carving léc használata?
(Jól gondolják meg mivel 1996 óta nem gyártanak már hagyományos sít!)
Főként azoknak:
- akiknek a térdizületei nem bírják a nagy terhelést (csavarás,rotálás);
- akik maguktól tanulnak meg síelni, ezért leginkább a hegy felé dőlve érzik magukat biztonságban;
- akik az íróasztal mellől indulnak el síelni, és nem rendelkeznek megfelelő kondícióval;
- akik egyenletes tempóban, közepes ívekkel szeretnek síelni;
- akik a „ratrakolt”, jég- és buckamentes pályákat kedvelik;

Idegenszóval mondva ezeket a fogalmakat ideje lenne aktualizálni. Ezért a közeli jövöben megpróbáljuk a 2009/2010 téli szezon kínálatát górcső alá venni. Reméljük sikerült valami segítséget nyújtanunk abban, hogy feltétlen találkozásunkkor már szinte egyenlő partnerként vitassuk meg a vásárolni kívánt sí kritériumait.

 

 

 
[ MONTANA SPORT - 2006]